Wat mijn cliënten vertellen over acupunctuur

In de week van de acupunctuur (november 2022) was het thema "goed voor jezelf zorgen". Dat is een thema wat voor mij heel belangrijk is. Goed voor anderen zorgen lukt meestal wel aardig, maar wat is het moeilijk om jezelf voedende aandacht te geven. Op verzoek van de NVA heb ik een klein stukje geschreven over wat dit thema voor mij betekent en wat ik zie gebeuren als mensen ervoor kiezen om met acupunctuur te beginnen. 

Minstens zo belangrijk zijn de interviews die de NVA heeft afgenomen met drie clienten uit mijn praktijk: Marion, Kim en Mary. Ze zijn gevraagd naar hun ervaringen met acupunctuur en specifiek naar het thema "goed voor jezelf zorgen". Wat een mooie verhalen zijn dit geworden! Alle drie vertellen ze op hun eigen manier hoe ze acupunctuur ervaren. Ik ben heel blij met hun lovende woorden, maar nog veel blijer met de grote stappen die ze mede met hulp van acupunctuur hebben weten te maken. Marion vertelt vooral wat de acupunctuur behandelingen hebben betekent voor haar knieklachten. En zoals zo vaak zijn het niet alleen de pijnklachten die van toepassing zijn, maar wordt er meer in beweging gebracht. Kim had last van heftige hoofdpijnen en overmatig zweten en dat werd heel snel minder. Toen zijn we vooral gaan werken aan het balanceren van de afkickverschijnselen die gepaard gingen met het afbouwen van de antidepressiva, in overleg met haar arts. Tenslotte Mary, die al jarenlang post-Covid klachten heeft en daarbovenop de diagnose kanker heeft gekregen. Zij heeft wekelijks acupunctuurbehandelingen om de bijwerkingen van de heftige chemo zoveel mogelijk tegen te gaan. Mooi om te lezen dat zij daarnaast ook heel veel mentale rust ervaart tijdens en na de behandelingen. 

Zomaar drie praktijkverhalen. Natuurlijk werkt acupunctuur niet bij iedereen en bij iedere klacht op dezelfde manier als bij deze drie vrouwen. Maar het is inspirerend te lezen wat het voor hen heeft betekent en hoe ik daar een rolletje in heb mogen spelen. Het geeft me een heel dankbaar gevoel en herinnert me weer waarom ik voor dit prachtige vak heb gekozen.