Mijn achtergrond

Ik ben Gertjan Koornneef en ik ben gediplomeerd acupuncturist. Ik ben al jaren helemaal gegrepen door de logica van de Chinese geneeskunde en wat er mee bereikt kan worden. Het fascineert mij elke dag weer. Zelf ben ik in aanraking gekomen met acupunctuur in een tijd waarin mijn energieniveau erg laag was. Omdat ik oorspronkelijk opgeleid ben als ingenieur en project manager, wilde ik erg graag uitvinden wat het energieniveau in een mens bepaalt en vooral hoe dit te beïnvloeden is. Dit heb ik gevonden in de Chinese geneeskunde en in 2019 heb ik daar mijn beroep van gemaakt en ben ik full-time acupuncturist in het Vita_liek. 

Mijn specialisaties

Ik gebruik hoofdzakelijk twee bijzondere acupunctuurmethodes: de balansmethode van Dr. Tan en BBRS parallel acupunctuur. 

De balansmethode van Dr. Tan zet ik met name in bij pijnklachten, van wat voor aard dan ook. De methode is voor mij als voormalig techneut heel logisch en gestructureerd. Het werkt kortweg als volgt. Als eerste wordt bepaald waar de pijn zich bevindt: er zijn altijd 1 of meerdere zogenaamde meridianen bij betrokken. Vervolgens wordt een selectie gemaakt uit andere meridianen, die de aangedane meridiaan kunnen balanceren. Tenslotte worden er acupuntuurpunten gekozen op deze balancerende meridianen. Deze punten liggen meestal op de onderarmen en onderbenen. Ik zet dus nooit naalden in het aangedane gebied.

De BBRS parallel acupunctuur pas ik vooral toe bij meervoudige en complexe klachten. Dus meerdere klachten, die op meerdere plekken in het lichaam zitten of niet duidelijk aanwijsbaar zijn. Ook voor mentale klachten, zoals angst, onrust of depressie, zet ik parallel acupunctuur in. De naaldjes worden in eerste instantie alleen bij de tenen gezet. Dit lijkt pijnlijk, maar is het totaal niet. Door het zetten van deze naaldjes parallel bij de tenen, wordt een signaalfunctie in het lichaam getriggerd, waardoor het zelfherstellend vermogen "aangezet" wordt. Dit gebeurt op de plek waar het lichaam zelf vindt dat het noodzakelijk is. Met parallel acupunctuur vindt er op celniveau een soort "reset" plaats, waardoor de eventueel verstoorde functies hersteld worden. De signaalfunctie verloopt via het zogenaamde BBRS, het Basis Biologisch Regulatie Systeem. Meestal worden er in de eerste behandelingen maar enkele naaldjes gezet om de reset te triggeren. Daarna voeg ik naaldjes toe, al naar gelang het herstelproces en de klachten. Parallel acupunctuur wordt vaak als pijnloos en zeer ontspannend ervaren en kan ook op kinderen of mensen in een rolstoel toegepast worden. 

Gevolgde opleiding en certificering

Mijn studie heb ik gevolgd en succesvol afgerond bij de Academie Qing Bai. Daarnaast heb ik een basisopleiding Westerse medische kennis gevolgd en diverse bijscholingen, waaronder het effectief pijn bestrijden met acupunctuur volgens de balansmethode van Dr. Tan. Voor BBRS parallel acupunctuur heb ik een opleiding gevolgd bij degenen die deze methode in Nederland op de kaart hebben gezet en het verder hebben ontwikkeld: Ron Zoet en Bert Pijnenburg. 

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) en ben aangesloten bij de geschilleninstantie KAB. Op de website van de NVA kun je zeer veel bruikbare informatie vinden over acupunctuur, waar acupunctuur voor ingezet kan worden en andere voor jou relevante informatie.  

De oorsprong van de naam SanYin

Ik kan me voorstellen dat jij je afvraagt waar de Chinees aandoende naam SanYin vandaan komt. De naam SanYin heb ik gekozen om twee redenen. Ten eerste is sanyinjiao een prachtig acupunctuurpunt op het onderbeen (in vaktermen SP-6), waar de drie yinne beenmeridianen bij elkaar komen. Het woord san staat dus voor drie en dat brengt me op de andere reden voor de naam SanYin. Het woord yin, wat de meeste mensen kennen van yin en yang, staat onder meer voor het vrouwelijke. En zonder mijn drie vrouwen die samen met mij mijn gezin vormen, had ik mijn opleiding en opstart van mijn eigen praktijk nooit voor elkaar gekregen.